And into the forest I go, to lose my mind and find my soul

John Muir

Als natuurcoach nodig ik jou van harte uit, niet meteen in een standaard-praktijkruimte maar in een natuurgebied dat we samen kiezen en waar jij graag vertoeft. Ik coach dus buiten, in de open lucht en ruimte en soms ook in mijn praktijk-op-wielen, de Caminando Coachingbus.

Natuurcoaching geraakt steeds meer ingeburgerd in Vlaanderen. Het corona-verhaal heeft daar een handje in geholpen: coaches en therapeuten trokken met hun cliënten de buitenlucht in omdat dat veiliger was. Tegelijk ervaarden ze de weldadige invloed van de natuur op het coachingproces of de therapie. Sindsdien merk ik dat meer en meer coaches en therapeuten de buitenlucht opzoeken met hun cliënten: een mooie evolutie!

Natuurcoaching typeert zich door 2 aspecten: enerzijds het coachen in de buitenlucht, in een natuur-omgeving; anderzijds de specifieke aanpak als natuurcoach.

Coachen in de buitenlucht: een natuurlijke omgeving heeft een weldadige invloed op lichaam en geest, dat heb je wellicht zelf al ondervonden. Stress vermindert, je lichaam produceert het gelukshormoon serotonine en je zintuigen en creatief denken staan op scherp. Wandelen brengt je bovendien in beweging. Je komt veel sneller uit je hoofd en bij je gevoel. De positieve impact hiervan laat zich dan ook meteen voelen in het coachingproces.

Natuurcoaching is echter veel meer dan gewoon buiten coachen, al wandelend.

Bij natuurcoaching is de natuur een volwaardige partner in het coachingproces. Je zou zelfs kunnen zeggen dat de natuur het coachingwerk doet en de coach dit proces faciliteert.

In een natuurcoachingsessie maak je verbinding met de natuur, met natuurelementen. Dat kan zeer ruim zijn gezien alles meedoet: bomen, bloemen, vogels, wolken, regen, wind, een eekhoorn die zich toont, een kat die komt spinnen, een paard dat heel dichtbij komt, de schelle roep van een kraai, water dat stilstaat of stroomt, ….

Via verbinding met een natuurelement, maak je contact met wat er op dat moment speelt, wat er omgaat aan gedachten, gevoelens, sensaties in jouw lichaam en geest. De essentie van de coachingvraag of het probleem waarmee jij worstelt, toont zich aan de buitenkant op een manier die spiegelt, antwoorden biedt, inzichten verschaft.

Als natuurcoach doe ik sterk beroep op mijn eigen intuïtie én de intuïtie van mijn cliënt. Die is altijd aanwezig, soms wat verstopt onder stoffige laagjes, maar sowieso inzetbaar. Het is mijn vaste overtuiging en ervaring dat elk van ons de antwoorden op onze vragen en twijfels kent. Ons lichaam weet zoveel meer dan ons verstand kan vatten. Onze intuïtie en onze gevoelens zijn een schatbron aan informatie. Het zijn kompassen die feilloos de richting op ons pad aangeven. We mogen en kunnen hier heel hard op vertrouwen! En: hoe fijn is dat! Te weten dat de antwoorden klaar liggen om gezien, gehoord, gevoeld te worden. En dat een natuurcoach en de natuur jou daar een stevig duwtje in de rug kunnen bij geven.

Nieuwsgierig? Wil je dit aan den lijve ervaren,? Welkom voor:

Tot binnenkort?