Wild en Mild 05/04/2023

Wild en Mild,
Een onafscheidelijk duo tijdens de Rewild retreats en een thema in talrijke coachingsessies. 
Wild als in: ontdaan van laagjes ‘moetens’ en ‘mogens’, authentiek, puur, echt. 
En ja, er is wat werk aan dat re-wilden, aan het afschrapen, afschudden, afspoelen en doorvoelen van oude, knellende, beperkende overtuigingen en patronen:
‘Ik ben niet goed genoeg’, ‘om liefde te ontvangen moet ik vooral veel geven’, ‘ik moet sterk zijn’, ‘lastigheden moet je niet teveel oprakelen’, ‘hard werken is een deugd’, ‘eerst de ander en dan ikzelf’. Herkenbaar?  …
Zo’n levens-oude lagen laten zich niet zomaar opzij zetten; we kregen ze immers met de paplepel mee.
Maar wat een cadeau als we ze mogen bedanken voor bewezen diensten en ontslaan van hun gespeelde rol. De energie die dan vrij komt!  En kracht! Pure, vurige, rauwe levenskracht.
Wat heb ik daarbij al schone dingen zien gebeuren. Mannen en vrouwen die met beide voeten letterlijk gaan staan in wie ze zijn, soms nog wat aarzelend in de houding maar met o zoveel vastberadenheid in hun ogen en stem. Sprekend, schreeuwend, fluisterend, de ziel uit hun lijf.
Kippenvelmomenten. 
En deze kracht steunt niet op rots en steen. Ze wortelt niet in macht en evenmin in doorzetting.
De bedding van deze kracht is Mildheid: de volle omarming van wat nu is en toen was, acceptatie zonder berusting, overgave aan de levensstroom.
Mildheid is nog anders dan zachtheid. Het draagt meer wijsheid in zich, een weten en zien met het hart, een herkenning van de eigen kwetsbaarheid in de ander. En omgekeerd. 
Zelf ervaar ik het als een geschenk van het ouder worden. Het filtert de scherpte uit de dingen, brengt flow vanuit vertrouwen, stroming zonder spartelen, pushen of trekken. 
Mildheid als de stuwende kracht van ontluikende knoppen aan bomen en struiken: kwetsbaar ontvouwend, precies wordend wat ze in essentie al helemaal zijn:
puur en uniek,
wild en mild. 

Dit vind je misschien ook leuk...