Rijpen 25/07/2023

In mijn tuin groeit een pruimelaar.
Het is de geboorteboom van dochterlief.
Elk jaar zijn we getuige van een fascinerend bloeiproces: de prille, witte bloesembotten in het vroege voorjaar, de uitbundige bloesembloei en groei van takken en twijgen en vervolgens de mini groene bolletjes die langzaam uitrijpen tot smakelijke blauw-paarse pruimen. Ik kijk ernaar uit om over enkele dagen de eerste pruimen te oogsten; het zoete vruchtvlees te proeven als een ongekende sensatie.

Rijping.
Dat vraagt een andere energie dan groei en bloei die uitdeint en ruimte inneemt met kracht, vuur en uitbundigheid.
Rijping daarentegen nodigt uit tot rust, ingetogen aandacht, wat teruggetrokken aanwezigheid zelfs.
Het vraagt vertrouwen dat de vruchten precies weten hoe zichzelf te transformeren tot oogstbaar.

In deze periode van het jaar, halverwege de vurige zomer, is de grootste groei en bloei voorbij en keert de energie in de natuur. Ze toont ons dat middenin de vurigheid ook de rust van rijping een noodzakelijke functie heeft: zonder rijping geen vruchten en geen oogst.
Tijdens het zonnewende BOSbad was dit het thema. Ik merkte dat het bij verschillende deelnemers iets aanraakte.We doen het immers niet zo vaak, het pas op de plaats houden, terugblikken naar de eigen bloei en groei en stilstaan bij het rijpingsproces dat hiervan het resultaat is. De dankbaarheid hiervoor voelen en toelaten.
Stilstaan dus en kijken hoe de vruchten van ons werk rijpen.

Kan je dankbaar zijn voor je eigen groei en vruchtendragende werk?
Wat als je daar nu, op dit eigenste moment, even de tijd voor neemt. Om terug te blikken, te voelen, te erkennen, ruimte te geven. Om dankbaarheid voluit te laten stromen.
Ik ga nu zelf mijn tuin in, de rijpende pruimen bevoelen en bekijken. Niet dat ik enig aandeel heb in hun rijpingsproces, dat niet. Ze spiegelen wel welke vruchten bij mezelf rijpen als resultaat van het intense werk de voorbije maanden.
En daar ga ik vandaag zelf voluit bij stilstaan, of eerder liggen, hangmatgewijs want hey, met regen en al, het is nog steeds volop zomer!

Dit vind je misschien ook leuk...