Overvloed 23/07/2021


Denken vanuit schaarste: ik betrapte er mezelf onlangs op.
Bij een beslissing met stevige financiële gevolgen, schoot ik automatisch in een kramp: wat als ik dat niet zou kunnen dragen? Wat als ik me dingen zou moeten ontzeggen? Als ik zou moeten terugkomen op mijn keuze?
Ik kan je verzekeren: een ietwat rationele benadering van een beslissing is niet overbodig maar blijven hangen in dit soort redeneringen, daar word ik écht niet happy van. Het maakt me klein, gespannen, onvrij. En vooral dat laatste, wel, dat is een no – go zone. Wie mij een beetje kent….

Pas op de plaats dus en naar binnen keren. Waarover gaat dit schaarste-denken nu eigenlijk?
Basically: Angst! Angst voor onzekerheid en afwijzing, angst om te moeten inboeten op mijn vrijheid, om afhankelijk te worden.
En in die stroming zat ik vast.
Dit moest ik eerst boven water halen en helder zien om vervolgens een switch in mijn denken te maken:
van twijfel naar vertrouwen,
van angst naar overgave,
van schaarste naar overvloed!
Er zal altijd voor mij gezorgd worden, niet alleen door anderen maar door het universum zelf. Er zal altijd genoeg zijn van wat ik nodig heb. Geen blind, naief vertrouwen hierin, maar een stevig gewortelde focus en mindset.
En wow, wat maakt dat een verschil in ervaring!

Het nodigt ook uit om stil te staan en dankbaar te zijn voor alle overvloed die ik reeds mag ervaren: ik ontvang liefde en vriendschap, ik kan mijn lievelingsjob als natuurcoach in de wereld zetten en het pad van persoonlijke groei bewandelen (met de nodige heuvels en dalen).
Als ik al schaarste moet vrezen, dan zal die me wellicht een mooie les te leren hebben.
En ja, ook dat is …. overvloed.

Kleine coachoefening:
? Sta stil bij iets waar jij tekort voor vreest.
Hoe is het om hieraan te denken? Hoe voelt dat in je lichaam?
? Stel dat het omgekeerde van wat jij vreest, echt realiteit is: je hebt voldoende, er is voldoende en er zal altijd voldoende zijn. Beeld je dat eens helemaal in, in geuren en kleuren.
Wat ervaar je nu in je lichaam? Hoe ervaar je deze mindset van overvloed?

Dit vind je misschien ook leuk...